Provlöpning etapp 5 Roslagsleden Domarudden – Wira bruk

IMG_4228

I mörkret på Roslagsleden.

I lördags provlöpte jag etapp 5 på Roslagsleden Domarudden – Wira bruk som vi inleder Roslagsleden Fat Ass 50 miles den 14 mars med. Jag tog bilen till Vira bruk i totalt beckmörker och startade där ca 05:30. Det var en utmaning att hitta leden vid Vira bruk då jag aldrig varit där tidigare. På vägen dit såg jag två stora vildsvin och sex kultingar vid vägkanten men inga längs leden senare. Denna etapp är 20 km lång men jag sprang den nästan tur och retur.

Etappen inleds med en knapp km asfalt ifrån Vira bruk (vi kommer att inleda med 2 km asfalt ifrån Ljusterö vägskäl via Roslags-kulla dit vi kommer med bussen den 14 mars). Sen följer 4 km grusvägslöpning innan det bär av in i skogen med 7,5 km stiglöpning som var ganska varierande och teknisk vissa bitar. Sen följer 3 km grusväg igen följt av 2 km stiglöpning, efter det kommer man in på en grusväg mot Domarudden som jag sprang någon km på sen vände jag och sprang tillbaka när det var ca 2 km kvar till Domarudden. Etapp 5 består alltså till större delen av stig och grusväg.

Roslagsleden är väl uppmärkt och om man inte har sett markeringar på ett tag så är det bara att vända om till senaste markeringen. Jag sprang ena hållet på leden i beckmörker med pannlampa och karta och det gick bra. Jag har inte lyckats få över gpx filen ifrån gpsies. Det vore bra om någon testar ifall det går. I dagsljus var det självklart mycket lättare. Jag hade en felspringning i mörkret som jag upptäckte relativt snabbt.

Status på banan var betydligt bättre än jag trodde, inget behov av att pulsa snö förutom på någon kortare sträcka. En mindre översvämmning var det på ett ställe med. Om det milda vädret fortsätter så kommer det nog vara ännu bättre om två veckor.

Det finns en hund som heter Sally efter ca 7 km som gärna ville springa med mig på leden. Efter lite letande hittade jag rätt hus där den bodde. Jag kommer att försöka att provspringa någon mer sträcka innan det är dags.

IMG_4236

Vira bruk i dagsljus.