Roslagsleden 50 miles Fat Ass – en härlig dag

Fyllda av förväntan.

Fyllda av förväntan.

I lördags gick det äntligen av stapeln, Roslagsleden 50 miles Fat Ass och vilken dag det blev! Det överträffade i varje fall alla mina förväntningar. Vi träffades 07:15 på morgonen vid Danderyds sjukhus för att ta buss 626 till Wira bruk. Redan på bussen så anslöt 12 stycken glada löpare. Bussen var ganska sen och resan tog 50 minuter men redan nu på morgonen så var det strålande solsken. Strax innan Wira bruk vid Roslags-Kulla anslöt ytterligare en löpare så vi var totalt 13 st som begav sig iväg.

Fortfarande starka!

Fortfarande starka!

Redan ifrån början var stämningen på topp, det var lite smått overkligt med den fantastiska dagen och vyerna som vi hade den första sträckan efter Wira bruk. Snö och is som jag hade oroat mig för den första sträckan var i princip helt bort och det blev mycket kul stiglöpning. Det blev lite väl högt tempo i början men vi justerade det efterhand så att alla kunde hänga med. Vi gjorde en mindre felspringning när vi närmade oss Domarudden p.g.a. skogsavverkning. Lite trist att de inte kan fixa till bättre med markeringar efter att de har avverkat skog. Redan innan vi nådde Domarudden gjorde jag en rejäl vurpa på stigen i en nedförsbacke med mycket barr. Jag slog i högra knät ordentligen och var först lite orolig att det var kört men jag körde taktiken att springa på så att jag inte stelnade till. Den taktiken fungerade bra hela dagen även om jag är lite svullen nu dagarna efter.

Efter ca 24 km nådde vi Domarudden där tre nya glada löpare anslöt och vi var nu totalt 16 st. Det blev ett ganska långt stopp på ca 20-25 min med fika i solen men sen bar det iväg.

Gruppfoto i solen någonstans efter Domarudden.

Gruppfoto i solen någonstans efter Domarudden.

Nästa sträcka blev det betydligt mer grusvägslöpning blandat med lite stig. I början av denna sträcka skingrades vi lite då några ville springa lite snabbare. När vi passerat golfbanan och kom fram till Lövhagen så blev det betydligt mer stig och mer lera fram till Brottby. Här började jag känna mig ganska seg när vi sprang. Dessutom gick mitt högra skosnöre av efter 35 km och jag lyckades aldrig riktigt laga det så jag sprang utan höger skosnöre de sista 50 km, det gick men såklart lite tuffare löpning.

IMG_4341

Jag hade någon tanke om att vi skulle nå Brottby vid 40 km men vi kom aldrig dit och jag började bli osäker på om Brottby verkligen kom innan Örsta. Men efter ca 47 km kom vi fram till Brottby där det blev ett längre stopp på ICA. Vid Brottby tackade några löpare för sig och tog bussen ifrån Brottby.

IMG_4350

När vi lämnade Brottby bröts vi upp i mindre grupper igen. Efter att ha kommit igång och springa igen så mådde jag lite bättre. Innan vi nådde Örsta så passerade vi vackra Angarn där vi träffade på många fågelskådare och andra som vandrade i solen vid den populära sjön. Många var nyfikna på vad vi höll på med. En bit efter Örsta vid Rävsta avvek två löpare mot Vallentuna. Efter Rävsta höll jag ihop med Michael och Krzysztof resten av löpningen. Jag visste att några var före oss och vi skymtade några långt bakom oss men vi stötte inte på någon mer under resten av löpningen.

IMG_4348

Sträckan Örsta – Karby Gård bjuder på betydligt mer stiglöpning. Här började jag känna mig riktigt seg runt 54 km och det var inte förrän vid 58 km som jag tog mig ur det mentalt. Jag mådde illa och var allmänt mentalt trött på att springa. Försökte prata med Michael och skulle förklara vad alla hette men jag tror inte han fick ut så mycket av det samtalet. Men sen hände något med mig och jag kunde springa igen. Det är en av de sakerna som är så fascinerande med ultralöpning. Du vet att även om du mår bra nu så kommer snart en dipp där du kommer att må riktigt riktigt dåligt, men om du bara tar dig igenom den dippen så mår du helt plötsligt bra igen. Alla har lite olika strategier för att ta sig igenom detta, jag behöver gå in i mig själv ett tag och bara vara tyst så kommer jag igenom det.

20527_10205587561180899_4448400211167330495_n

Michael sprang före oss ett tag men vid Löttingelundtoppen runt ca 63 km så sammanstrålade vi igen. Nu började vi bli riktigt peppade på att ta oss i mål och stämningen var verkligen på topp. Vi tänkte att nu behöver vi nog ingen pannlampa och nu var inställningen att nu springer vi så det ryker hela vägen in i mål. Det bar iväg med ganska bra hastighet ifrån Löttingelundtoppen och löpningen fungerade bra igen, jag kände ingenting av de tidigare milen.

Nya krafter på Löttingelundtoppen!

Nya krafter på Löttingelundtoppen!

Väl framme vid Karby Gård skippade vi att stanna vid Statoil utan körde vidare. Vi insåg att vi snarare skulle behöva springa runt 83 km (vilket skulle bli mer i mörkret) och hade nu ca 20 km kvar. Vi hade tänkt innan att sista sträckan till Danderyd skulle bli enklare men då hade vi inte räknat med mörkret. Sista sträckan är det mycket stig med rötter och det blev verkligen beckmörkt i Rinkebyskogen. Jag lärde mig att min pannlampa är riktigt kass trots att jag bytte batterier mitt i mörkret. Michaels lampa var däremot grym. Navigeringen blev smått hopplös, jag försökte springa med pannlampa samtidigt som jag försökte titta på GPS-klockan då vi sprang fel hela tiden. Jag gjorde en ordentlig vurpa här med men vi det här laget var vi så trötta så vi kunde bara garva åt det. Det var ett virrvarr av andra leder och reflexbanor som korsade leden och det var inte lätt att hitta de oranga markeringarna i mörkret. Men med lite samarbete så lyckades vi hålla oss på leden. Speciellt vid en kraftstation var det svårt att se att leden vek av vilket återigen berodde på att skog var avverkad och vägarbeten. Jag hörde efteråt att flera hade problem här.

I mörkret.

I mörkret.

Det var en skön känsla att äntligen komma ur Rinkebyskogen och få ta ett foto i portalen där Roslagsleden börjar. Sen sprang vi raka vägen in till Mörby Centrum för det obligatoriska målfotot. Jag är inte riktigt säker på hur många som sprang hela vägen men jag vet med säkerhet att det var en till förutom oss tre som kom till Mörby. Vi hade varit ute i 11 timmar och 50 minuter (med alla långa stopp) på 84,56 km, ingen höjdartid men målet var att ta sig igenom och det blev riktigt bra träning och vi hade framförallt kul hela dagen.

Tyvärr är det lite dålig status på leden på några ställen där de avverkar skog och gör om vägar. Vid Karby Gård har de t.ex. inte märkt om efter att de har stängt av järnvägsövergången, hoppas de fixar detta innan säsongen börjar.

Energimässigt gick det enligt förväntan, jag fick i mig 8×60 cl (1600 kalorier) Tailwind, en flap jack (ca 350), en banan och en japp, totalt ca 2320 kalorier vilket gör att jag nästan kom upp i ca 200 kalorier i timmen i snitt den tid vi var ute. Det fungerar uppenbarligen bra för mig att köra med Tailwind i varje fall i tolv timmar men det kan vara gott att få lite fast föda med.

Det är svårt att beskriva hur roligt det är att springa en hel dag med så många fina och positiva människor. Det finns alltid någon att prata med och tiden bara flyter iväg ibland. Jag tycker att sträckningen var riktigt bra med så det bäddar för en repris nästa år eller då kanske vi kör hela Roslagsleden istället… Om man räknar med Jättelångt så är det bara sträckan Wira bruk – Norrtälje som jag inte har upplevt ännu av den 19 mil lång leden men det blir nog tillfälle att ta den sträckan i sommar.

Stolt målfoto!

Stolt målfoto!

Tack alla för att ni kom och sprang delar eller hela sträckan, ni var ett fantastiskt sällskap. Jag vet att många slog sitt distansrekord denna dagen (inklusive mig själv) vilket alltid är roligt. Så här två dagar efter känner jag mig helt återställd förutom där jag slog mig på knät men det lägger sig nog snabbt. Jag tänkte när jag var framme vid Mörby Centrum att nu behöver jag bara vända och springa tillbaka så har jag gjort ett TEC 100 miles. Men jag var inte helt slutkörd, jag skulle orka springa mer och jag får trösta mig att denna sträcka bitvis var tuffare än TEC-banan.

Nu återstår knappt fem veckors laddning till TEC och detta var ett viktigt steg på vägen.

603730_10205587556460781_9019437851833672070_n