Provlöpning av nya TEC-banan gånger tre

IMG_4425Idag var det dags igen att testa nya TEC-banan. Förra gången jag provade ett varv var för två månader sen och då var det snö och det var lite svårt att få en uppfattning om banan.

Idag ville jag även testa att springa banan i mörker så jag gick upp 03:30 för att bege mig till Täby och Ensta krog. Vid 04:41 startade jag och då var det beckmörkt fortfarande och jag hade laddat klockan med gpx-filen för rundan.

Banan börjar med en del knixiga svängar på motionsslingan där det gäller att hänga med men redan här fick man nytta av reflexmärkena som var uppsatta (alla avstånd är bara på ett ungefär). Efter knappa kilometern så kommer man ut på en cykelväg och asfalt som löper på flackt någon kilometer ner till Rönningesjön. Längs Rönningesjöns västra sida är det grusväg ca 1,5 km varefter man svänger in genom Löttingelund på cykelväg och asfalt i 1 kilometer innan man kommer till skogen.

Väl i skogen så följer framförallt stiglöpning i 1,5 km fram till Gullsjön (med ett litet vindskydd). Väl här har man avverkat mer än halva banan. När man kommer in i skogen så var det mycket bra uppmärkt med reflexer, även i stigen på små stubbar och annat som är lätt att snava på. Nästkommande 3,5 km är en mix av stig och motionsslinga. Efter detta följer 1 km cykelväg asfalt för att avslutas med 1 km stig när man närmar sig Ensta krog.

Rundan ska vara ca 11,5 km, jag fick lite mer då jag sprang fel på några ställen. Det var lättast att hitta när det var mörkt tack vare reflexerna men det är säkert mer uppmärkt i dagsljus med på loppet. På tredje varvet lyckades jag springa rätt på alla ställen. På vissa ställen är stigarna lite obanade och svåra att se om man inte gick efter reflexerna.

Jag tycker att det överlag är en fantastiskt rolig och varierande bana. En del vill säkert ha ha mer stig och en del mindre. Jag gillar mixen så man kan dra på med lite mer fart på de lättare partierna och ta det lugnare i skogen. Det sägs att banan är tuffare nu än tidigare framförallt för att det är mer stig än tidigare. Banan är relativt kuperad och man får ihop ca 100 höjdmeter per varv. Positivt är att man slipper alla järnvägsövergångar och vägpasseringar sker i tunnlar men man springer på några mindre gator där det kan förekomma bilar. Under stiglöpningen får man ett skönt lunk på flera partier.

Hur teknisk är banan då? Som vanligt beror detta på vem man frågar. Någon som är van vid mer mer flacka banor kan nog tycka att flera av stigpartierna är tekniska. Tekniskt parti för mig är när det är så mycket sten och rötter att det stoppar rytmen i löpningen. Jag tycker inte att banan är så teknisk men det är vissa partier som jag bedömer till max 1-2 km där det är mycket sten och rötter men inte så farligt. Å andra sidan blir det en del på 7, 14 eller 28 varv. Jag körde med mina vanliga skor och kommer nog inte köra trailskor på loppet heller men även detta är en smaksak. Om det regnar mycket och blir för lerigt och halt kan det bli trailskor men inte annars. Banan var just nu torr och fin förutom något ställe där det var ytterst lite lera.

Själv var jag ganska trött och seg när jag körde banan efter flera veckors hård träning. Det ska bli skönt att trappa ner lite nu och vila upp kroppen inför TEC.