Besök på Art of Running

View this post on Instagram

Another succés story, The guy beside me is Joakim Joakim Fagerström. Today he runs injury free and he run races all the way up to 160km. But, that's has not always been the case. He have a background (as many others of us had or still have) with runners knee and other movement related injuries. He spent a lot of time and money on treatment and shoes with no actually improvement. First when he started to train his feet and ankle movement and starting actually run with his feet and not a "jogging shoe" he became injury free. He is now looking forward to his next 160 k race in his Vivobarefoot shoes👣 It is of highest priority that more and more of these story's reach to you as a runner. The industry/market might have some kind of delay on this but the question is if your feet are willing to wait for them. We wish Joakim the best of luck in his running and fully support him and his feet👣 Keep on running #artofrunning #vivobarefoot #naturalrunning #strongfeet #future

A post shared by Folke & Company (@folkeandcompany) on

För ett tag sedan var jag på besök hos Art of Running på Åda gods utanför Trosa. Jag har länge nyfiket följt utvecklingen där och speciellt nu när Anders Nordström har inlett sitt samarbete med Vivobarefoot.

Jag har sprungit med Vivobarefoot-skor i snart 2,5 år och det har varit en ganska ensam resa i Sverige, speciellt inom ultralöpning. Jag hade inte träffat på någon annan tills Torbjörn Gyllebring vann TEC 200 miles där han använde Vivobarefoot Pure och Trail Freak.

Jag har skrivit tidigare om mina erfarenheter av barfotalöpning här. På 2 år gick jag ifrån att springa 500 m till att springa 16 mil på TEC 100 miles i april, efter det har jag även sprungit High Coast Ultra och Tierra Arctic Ultra i år.

Så självklart är barfotalöpning ett reellt alternativ oavsett vilken distans man springer. Problemet med att så få har sprungit med Vivobarefoot tidigare i Sverige är att communityn har varit väldigt liten och det har varit ytterst få som man kan utbyta erfarenheter av. Att bygga en community kring barfotalöpning och Vivobarefoot tror jag är ett extremt viktigt steg, det räcker inte att bara sälja skorna i Sverige. Speciellt med tanke på att kunskapen kring barfotalöpning hos de kedjor som tidigare har sålt skorna i Sverige har varit antingen låg eller direkt fientlig. Om du gick in i en butik tidigare och började prata om ultralöpning och barfotaskor så blev du inte tagen på allvar.

Detta håller på att ändras dramatiskt och mycket av denna förändringen kommer nog att drivas av Art of Running. Det var fantastiskt roligt och givande att spendera dryga timmen med Anders och prata om barfotalöpning och vad som är på gång inom utvecklingen av Vivobarefoots nya skor. Anders har en lång och gedigen kunskap inom löpning och utveckling av skor. Framöver kommer Art of Running erbjuda flera utbildningar inom löpning och Anders reser även land och rike runt med sina föreläsning ”Släpp foten fri”.

Efter mitt samtal med Anders är jag ännu mer övertygad att jag är på rätt väg. På det sätt jag har stärkt mina fötter de senaste två åren är bara början på en en resa där det finns en stor potential. Det som är roligt att se är att flera får möjlighet att göra denna resan. Det finns oerhört många historier hur personer som varit helt uträknade ifrån löpning hittar en ny väg.

Tack Anders för en bra dag och moraliskt stöd på vägen!