Löpåret 2015

Löpåret 2015 är nog ett år jag alltid med nostalgi kommer att se tillbaka på. Förutom att jag sprang mitt första 100 miles så deltog jag även i andra tuffa lopp och fick många nya fina vänner under året. Vid årets början så fanns bara en sak i mitt huvud och det var TEC 100 miles den 18 april. Tidigare hade jag som längst sprungit 8 mil men blivit övertygad om att 16 mil var nästa naturliga steg.

Året hade kunnat börja bättre då jag fortfarande hade problem med en överansträngd muskel på utsidan av knät. Antagligen berodde det på för mycket volym för snabbt andra halvan av 2014. Efter nya besök hos Access Rehab så fick Björn Sverre mig på rätt köl igen och redan i början av februari var jag uppe i 10 mil i veckan. Jag kunde även hänga med på provlöpningen av den nya TEC-banan i slutet av januari.

I mitt program hade jag två längre pass som förberedelser ett på 50 km och ett på 80 km. Razorback Fat Ass 50 K låg helt rätt i tiden och det blev ett betydligt tuffare pass än jag trodde men jag och Marcus kämpade på i snön. Den 14 mars arrangerade jag även Roslagsleden 50 miles Fat Ass där vi snarare hamnade närmre 85km men det var en mycket bra pass innan TEC och en fantastiskt solig dag. Vi upprepar detta pass i år också 5 veckor innan TEC.

Så kom då äntligen TEC 100 miles premiären och vilken upplevelse det var. Efter TEC blev det nästan lite antiklimax, jag hade laddat och planerat så länge för detta så de nya målen kändes inte så lockande längre. Jag var lite sliten i kroppen men laddade om och började träna in för High Coast Ultra.

Jag ångrar inte en sekund att jag sprang HCU det var en riktig upplevelse och jag är nöjd över genomförandet. Resan upp med Daniel och Tobias var toppen, boendet innan och starten mitt i natten i Örnsköldsvik var minnesvärd bara den. Det var mitt första lopp med lite mer höjdmeter och 130 km i den terrängen är utmanande men samtidigt mycket vackert. Detta är verkligen ett lopp jag ska återvända till men det blir tyvärr inte under 2016. Läs gärna min rapport ifrån loppet, Örjan & co har skapat en riktig fin upplevelse med tävlingen.

Efter HCU kände jag mig så pass sliten att jag tänkte att det fick bli sista loppet för i år och jag funderade på att hoppa över både Tierra och BRR.  Men jag körde ändå vidare och satsade mot att köra Tierra.

Tierra kan man säga var loppet där det mesta gick fel. Alltifrån näringsintag innan, till näring under loppet, magen, ryggen, nedkylning osv. Jag tog mig i mål efter mycket om och men på 30 timmar vilket var några timmar efter maxgränsen men jag kom i mål.

Återigen kände jag mig sliten men bestämde mig ändå för att prova på BRR som jag tvingades bryta 4-5 mil, min första DNF och jag lärde mig mycket på det.

Under oktober-december så har träningen rullat på bra och jag har haft bra flyt. Jag körde bl.a. ultraintervaller med jogg.se 21 november som var kul att prova på, men jag hade nog haft större nytta av det tidigare i ultrakarriären.

Under året lyckade jag få in 3251 km vilket är en bit bättre än 2014 på 2240 km. Nästa år är det betydligt färre lopp som gäller där Trans Scania på 246 km är det stora målet, men jag inleder med TEC 100 i april.

Det har varit ett år fyllt med flera långa tävlingar speciellt med tanke på de betydligt kortare lopp som jag genomförde 2014. Jag har tagit ett stort steg i min utveckling och kan nu se framåt mot nya mål. Året har gett mig flera nya insikter hur jag ska träna och äta. Det viktiga nu är att kunna fortsätta träningen i ett jämnt flöde utan att bli skadad och få onödiga uppehåll. Tempot i löpningen har framförallt blivit betydligt bättre och jag har förbättrat mig åtminstone 1 min/km på mitt normala tempo när jag tränar utan att ha fokuserat på fart alls. Under senare delen av året har jag fått in mer backträning och det kommer jag fortsätta med då det har gett mig mer styrka i löpningen. Jag har även testat att träna lite annorlunda och köra fler och kortare pass varje vecka men ungefär samma mängd. Det har slitit betydligt mindre på kroppen och ger en helt annan vana att springa oftare under veckan.

Nu ser jag fram emot löpåret 2016 som redan har börjat bra i januari med mycket träning och volym!