Förtränga smärta i ultra

Samtidigt som jag höll på att skriva om Ultra och mental träning så fick jag en länk av en kompis som inte springer som handlar om Robert Young. Det finns en hel del att säga om Robert, han kallas Marathon man. Några saker som Robert har gjort:

  • Sprungit 370 marathon och ultra på ett kalenderår (världsrekord), en total distans på 11 000 miles eller 17 702 km. Som en referens sprang jag 3 252 km förra året 🙂
  • Sprungit den längsta distansen någonsin utan sömn, 373.5 miles (601,49 km) på fyra dygn (88 h 17 min) (Dean Karnazes tidigare rekord är på 350 miles)

Allt började när Robert och hans flickvän tittade på London marathon 2014 där de slog vad om att han inte kunde springa ett marathon. Nästa dag började Robert springa och under 2015 sprang Robert hela 370 marathon. Robert säger själv om när han började springa:

“It was like in that one moment all the barriers that were there my whole life were gone,” … “All the inhibitions I had disappeared. It was like I could finally be the person I was supposed to be all along.”

Under sitt rekordförsök att springa den längsta distansen utan sömn så tror han själv att 400 miles var fullt möjligt. Han fick bryta p.g.a. att en läkare trodde han skulle få en hjärtinfarkt.

Den mesta av sin löpning gjorde Robert samtidigt som han hade ett heltidsjobb och familj så den mesta löpningen fick han göra mellan 3 och 7  på morgonen och på helger.

Vetenskapsmän har undersökt Roberts kropp för att försöka förstå hur han klarar av detta men Robert är helt övertygad om att det helt och hållet är mentalt. Det finns en mörk bakgrund till detta i barndomen då både hans mamma, syster och han själv blev torterade av pappan. Tortyren och misshandeln var så brutal och utstuderad att han fick utarbeta strategier för att hantera smärtan. När han fick en spik körd genom foten så var smärtan så stor att han var tvungen att tänka på något annat. Först försökte han blockera smärtan, men när han blev slagen igen så tappade han fokus och han blev tvungen att tänka på något annat. Allt detta hände innan åtta års ålder. Minst sagt en extrem variant av de olika tekniker för mental träning som jag skrev om tidigare.

Robert menar att han är självlärd i hur man blockerar smärta men att det finns inom oss alla och det handlar om hur mycket du vill använda dig av det.

Några andra tekniker som Robert använder för att stålsätta sig mentalt är att sova i en grotta (!) och att bara sova tre timmars varje natt under intensiva perioder för att alltid vara redo.

Robert menar att hjärnan kan anpassa sig till vilken distans som helst och att den mentala sidan är mer utmanande än den fysiska. Det tar tre veckors konstant löpning för att få kroppen att anpassa sig till längre distanser. För hjärnan tar det längre tid, en extra vecka. Men Robert menar att om man fortsätter längre och hårdare så kommer hjärnan och kroppen anpassa sig och alla har förmågan att anpassa sig.

Att på så kort tid gå ifrån att inte springa alls till den typen av distanser inom ultralöpning är ytterligare ett bevis på hur stor roll det mentala spelar inom ultralöpning (Robert har en bakgrund inom triathlon).

Roberts nästa utmaning är att försöka slå rekordet genom att springa över USA från Huntington Beach, California, till New York. Nuvarande rekord är 46 dagar och Robert tror att han kommer att göra det på 40 dagar.

Nästa månad ska han också försöka slå rekord på Land’s End to John O’Groats en 970 km lång sträcka genom England.

Robert kommer även att springa Vol States 500 km i USA 2016, intressant att se vad han kan göra för tid med tanke på Johan Steenes prestation 2015. Det går att förbeställa Roberts bok direkt på siten och boken kommer i april.