Trans Scania revanschen

IMG_8556Lite drygt tre månader sedan TEC där jag inte var helt nöjd med resultatet. Men misslyckandet gav mig en helt ny typ av motivation till att göra något större och längre och revanschlusten har aldrig varit större. Motivationen har gjort att förberedelserna har gått riktigt bra.

Som jag planerade så har jag satsat på att gå ner i vikt inför loppet. Att träna varje dag och göra 10-16 mil i veckan samtidigt som man ska gå ner i vikt är tufft. Mer och hårdare träning ger ofta sug efter mer mat. Även om jag äter normalt och tränar mycket så går jag inte ner i vikt. För att få någon form av kontroll så har jag haft järnkoll på kaloriintaget och jag har inte heller druckit någon alkohol sen årsskiftet. Det har inneburit att jag har gått ner 7-8 kg de sista tre månaderna. Det är kilon jag slipper släpa på 25 mil fram och tillbaka över Skåne i augusti. Målet att gå ner 2 kg till innan loppet blir svårt att nå, men bara denna viktminskningen har gjort att löpningen känns mycket lättare. Det har inte varit enkelt och helt klart mycket tuffare än jag trodde och utan motivationen hade det aldrig gått.

Träningen har fokuserat mycket att få till rätt mängd och den biten har gått bra. Jag har även i större utsträckning sprungit varje dag och flera dagar har det blivit både dubbla och ibland tre pass. Det har blivit flera bra veckor på upp emot 14-16 mil med många bra dubbla långpass på helgerna.

Utöver distansträningen så har det också blivit regelbunden backträning i Hammarbybacken tillsammans med Micke vilket har gett mycket i form av benstyrka. Jag har märkt en klar förbättring bara på de passen. Under sommaren så blev det ett kortare uppehåll med löpningen med vandring i fjällen som gav lite alternativ träning.

Ett tag var jag lite orolig för att det skulle bli riktigt varmt under loppet så jag gav mig ut och körde en del tuffa långpass i hög värme mitt på dagen. Nu verkar det snarare bli runt 16-18 grader och strax över 10 grader på natten med lite regn på lördagen så det är inga problem. Högre värme hade klart gjort utmaningen större.

Nu är det knappt 6 dagar kvar till start och det börjar känna att det närmar sig. Jag har förberett mig länge nu och känner mig redo. Som vanligt inför ett lopp så tänker jag att visst jag kanske skulle ha tränat mer si och så men i det stora hela är jag nöjd med uppladdningen. Jag är framförallt nöjd med att jag har kunnat hålla en hög motivation under hela träningsperioden.

Den här sista veckan så blir det mest lite korta lugna pass där jag bara vill känna mig hel och stark inför loppet, det är viktigt mentalt. Samma vecka som loppet så brukar jag i princip inte springa någonting alls. Annars är det mest mental laddning just nu, jag ska i mål oavsett om det ska ta 60 timmar.

Annonser