Tips inför Trans Scania Fredrik Engdahl

 

11055275_857443404292078_2489524587531196272_n

Foto taget av Tord Sonander.

 

Nästa omgång tips är ifrån Fredrik Engdahl som tillsammans med Linda Bengtsson innehar banrekordet på 36:59:29 och som även var vinnare av Trans Scania 2015 så det är extra intressant att höra hur Fredrik la upp loppet. Fredrik är en välmeriterad ultralöpare med många lopp bakom sig. Det är roligt att alla snabba löpare har något att försöka slå i år!

Tack för din medverkan Fredrik!

Näring (Vad var din näringsstrategi under loppet? Hade du support eller använde du dig av det du hittade på vägen?)
Äta energikakor kontinuerligt och stanna där det gick att äta, typ kiosker. Vi hade (jag och Linda Bengtsson sprang ihop) supportstation i Lövestad med ris och sås och köttbullar. Det blev stopp i Blentarp, Lövestad på ditvägen och Sövde på hemvägen där vi åt mat annars småstopp med frukt och läsk och glass. Vi fick frukost i kohagarna vid Lövestad av några vänner (lite oväntat). Det blev lite saltgodis och nötter också. Jag drack tailwind energidricka och vatten och läsk.

Tempo & sömn (Vad hade du för strategi under loppet när det gällde tiden? Sov du någon gång under loppet?)
Planen vi hade var att vi skulle försöka komma förbi kohagarna efter Lövestad innan det blev mörkt men det gjorde vi inte. Vi kom vilse i mörkret men hittade till slut med lite hjälp av Henrik Kockum. När natten var gjord hade vi som mål att komma förbi Romeleåsen innan det blev mörkt igen och dom hade lovat både regn och åska på natten. Annars lagom och jämnt tempo och ev 15-30min sömn andra natten men då hade vi redan kommit i mål så det var aldrig aktuellt att sova.

Navigering (Var det svårt att hitta? Rekade du något innan?)
Jag bor hyfsat nära Brösarp och brukar springa där så den biten va inga problem för oss. Vi hade svårt på några ställen men exakta positioner kan jag inte men kohagarna vid Lövestad i mörker är svårt. Vi missade en avfart vid Romeleåsen och fick vända där, vi kom fel vid skrylle på bägge hållen men vet inte riktigt var. Våra felspringningar kostade oss ungefär 1-2 timmar tror jag.
Vi hade karta men vi insåg redan innan starten att vi hade svårt att läsa den. Linda hade GPS-klocka men vi hade dåligt batteri så vi hade bara den på när det var kris.

Banan (t.ex. några partier du minns speciellt, hur mycket är stig/väg/hur teknisk osv.)
Det vackraste loppet jag har sprungit. Oerhört fint på vissa ställen och det går inte beskriva utan måste upplevas. Blandat underlag och mitt skoval var asics nimbus. Alltså inga terrängskor utan vanliga skor.

Träning (Hur la du upp träningen innan? Extra viktiga inslag i träningen?)
Jag tränade som vanligt. Sprang ultraintervaller 8x10km några veckor innan men annars inget extra.

Utrustning (Något speciellt du rekommenderar? Vad är absolut nödvändigt? Några tips kring den drop bag som finns?)
Ryggsäck med vätskeblåsa för man vet aldrig när man kan fylla på nästa gång. Mössa på natten.
Om man ska ha dropbag så packa ner skor, kläder, MAT.

Övrigt (Övriga tips som du tycker är viktigt inför Trans Scania? T.ex. tips kring boende, hur långt innan tävligen åkte du dit osv.)
Jag bodde på ett vandrarhem med sovsal i Lund men tyvärr kommer jag inte ihåg vilket. Det brukar anordnas middag kvällen innan och den rekommenderas.

Annonser