Roslagsleden Fat Ass 50 miles 2018

Då var det dags igen, nu kör vi Roslagsleden Fat Ass 50 miles för fjärde gången gillt. I år har Marcus även lovat att lära ut apelsintricket. Läs allt om hur det gick till 2015 och 2016.  I år blir det lördagen den 24 mars precis 4 veckor innan TEC. Vi springer fyra sträckor på Roslagsleden, etapp 1-5 som är 76 km plus transportlöpning som ger ca 81,5 km totalt. Hur många klarar av att ta sig hela vägen i år?

Start: Samling 07:15 lördagen den 24 mars Danderyds Sjukhus.
Vi tar buss 626 (mot Linanäs) 07:30 gemensamt till Ljusterö vägskäl (framme 08:21, därifrån är det 376 m till Roslagskulla kyrka och sen 1,5 km till Wira bruk). Länk till resan på sl.se.
Mål: Mörby Centrum (ca 2,5 km transportlöpning där leden slutar)
Distans: ca 81,5 km
Deltagande är gratis.

FB-sida för detta event finns här.

Detta är ett Fat Ass event med devisen “No Fees, No Awards, No Aid, No Wimps” vilket innebär att deltagande sker på egen risk och jag har inte förberett något förutom att ta fram den praktiska informationen här. Jag kommer att springa oavsett som en sista förberedelse inför TEC 100 miles.

Banan
OBS! Järnvägsövergången vid Karby gård är borttagen så där stämmer inte dragningen av Roslagsleden. De har inte heller märkt om leden här. Det är ändå enkelt att hitta då man svänger höger mot Täby kyrkby några hundra meter och tar järnvägsövergången där istället.
Jag har mappat ut banan manuellt på gpsies ifrån start till mål.
http://www.gpsies.com/mapOnly.do?fileId=ieatnzimjjxguqpa

map

Om ni inte lyckas få in rundan via gpsies (jag kunde inte det till min Garmin) så prova rundan som jag läst in i Garmin Connect (det fungerade till min Garmin):
Garmin Connect

Etapperna
De fem etapperna är:

 1. Danderyd – Karby Gård (15 km)
 2. Karby Gård – Örsta (13 km)
 3. Örsta – Lövhagen (16 km)
 4. Lövhagen – Domarudden (12 km)
 5. Domarudden – Wira bruk (20 km)

Vi kommer dock att springa etapperna baklänges från Wira bruk till Danderyd. Anledningen till det är att det är lättare med transport då annars kan det bli lite stressigt eller lång väntan att ta sig hem ifrån Wira bruk sen. Ifrån Ljusterö vägskäl via Roslagskulla kyrka till Wira bruk är det 2 km och ifrån Danderyd där etapp 1 börjar är det ca 2,5 km in till Mörby Centrum.

Depåer

Du bör ha med dig tillräckligt energi så du klarar dig men det verkar finnas flera tillfällen att fylla på depåerna efter vägen. Planera för hur mycket du behöver ha med dig men med tanke på de depåer som finns så bör du kunna bära vätska/energi för ca 20 km i taget.

 • Efter 22 km kommer vi till Domarudden och där finns Domarudden friluftsgård öppettider 10-18. Förra året tog vi ett kort fikastopp här.
 • I Brottby efter 40 km finns flera affärer och vi passerar även Össeby IP (9-18). 2015 så hade vi ett längre stopp på ICA i Brottby.
 • Efter ca 62 km finns Karby gård öppet 12-16, sen kommer även Rösjöns camping öppet 12-16. Det kan vara lite ont om tid att hinna hit innan kl 16 men det finns ett Statoil som är öppet till 24 efter järnvägsövergången i Täby Kyrkby.

Anslutningar
Det går att bryta flera ställen längs leden som t.ex. vid Karby Gård där det är gångavstånd till Roslagsbanan. På andra ställen finns bussförbindelser, läs mer i guiden till Roslagsleden.
Några alternativ:

 • Efter 22 km Domarudden:
  SL-station Solskiftesvägen 3 km ifrån Domarudden alternativt Åkersberga station (7 km).
 • Lövhagen efter ca 34 km:
  Buss 665 mot Kårsta
 • Brottby efter ca 40 km går det snabbt att ta bussen till Danderyd
 • Örsta efter ca 50 km:
  Buss 665 mot Kårsta
 • Karby Gård/Täby Kyrkby efter 63 km:
  Flertal bussar och gångavstånd till Roslagsbanan i Täby Kyrkby
 • Sista sträckan ifrån Täby Kyrkby till Danderyd och Mörby centrum passerar vi nära flera busshållplatser.

Hitta på leden
Hela leden är märkt men som vanligt med leder så kan kvalitén variera, speciellt när man börjar bli lite trött… Roslagsleden finns att köpa som karta och det kan vara bra att ha med sig. Jag har karta så om man håller sig till mig så är det inga problem.

Tempo
Inget bestämt tempo, det beror på hur många vi blir, det brukar ordna sig med olika grupper med olika fart om vi blir flera.

Övrig utrustning
Pannlampa behövs framåt kvällen beroende på hur lång tid det tar men solen går ner runt sex. Förra året var pannlampa ett måste för alla som sprang hela vägen.