Roslagsleden Fat Ass 50 miles 2015

Häng på och ladda inför TEC med mig. Den 14 mars tänkte jag springa fyra sträckor på Roslagsleden, etapp 1-5 som är 76 km plus transportlöpning som ger ca 80,5 km totalt.

(Läs om hur dagen 2015 blev här.)

Start: Samling 07:15 lördagen den 14 mars Danderyds Sjukhus.
Vi tar buss 626 (mot Linanäs) 07:30 gemensamt till Ljusterö vägskäl (framme 08:21, därifrån är det 376 m till Roslagskulla kyrka och sen 1,5 km till Wira bruk). Länk till resan på sl.se.
Mål: Mörby Centrum (ca 2,5 km transportlöpning där leden slutar)
Distans: ca 81,5 km
Deltagande är gratis.

FB-sida för detta event finns här.

Detta är ett Fat Ass event med devisen “No Fees, No Awards, No Aid, No Wimps” vilket innebär att deltagande sker på egen risk och jag har inte förberett något förutom att ta fram den praktiska informationen här. Jag kommer att springa oavsett som en sista förberedelse inför TEC 100 miles.

Banan
OBS! Järnvägsövergången vid Karby gård är borttagen så där stämmer inte dragningen av Roslagsleden. De har inte heller märkt om leden här. Det är ändå enkelt att hitta då man svänger höger mot Täby kyrkby några hundra meter och tar järnvägsövergången där istället.
Jag har mappat ut banan manuellt på gpsies ifrån start till mål.
http://www.gpsies.com/mapOnly.do?fileId=ieatnzimjjxguqpa

map

Om ni inte lyckas få in rundan via gpsies (jag kunde inte det till min Garmin) så prova rundan som jag läst in i Garmin Connect (det fungerade till min Garmin):
//connect.garmin.com/course/embed/8929397

Etapperna
Jag har inte sprungit just den här sträckan tidigare utan bara sträcka 8-11 under Jättelångt. De fem etapperna är:

 1. Danderyd – Karby Gård (15 km)
 2. Karby Gård – Örsta (13 km) (provlöpning av etapp 2)
 3. Örsta – Lövhagen (16 km)
 4. Lövhagen – Domarudden (12 km)
 5. Domarudden – Wira bruk (20 km) (läs om provlöpning av denna etapp här)

Vi kommer dock att springa etapperna baklänges från Wira bruk till Danderyd. Anledningen till det är att det är lättare med transport då annars kan det bli lite stressigt eller lång väntan att ta sig hem ifrån Wira bruk sen. Ifrån Ljusterö vägskäl via Roslagskulla kyrka till Wira bruk är det 2 km och ifrån Danderyd där etapp 1 börjar är det ca 2,5 km in till Mörby Centrum.

Svårt att säga hur status är på banan hela vägen men se rapport ovan för de etapper jag har testat. Det kan vara lerigt, blött och kanske lite snö och is på några mindre sträckor.

Depåer
Du bör ha med dig tillräckligt energi så du klarar dig men det verkar finnas flera tillfällen att fylla på depåerna efter vägen. Planera för hur mycket du behöver ha med dig men med tanke på de depåer som finns så bör du kunna bära vätska/energi för ca 20 km i taget.

 • Efter 22 km kommer vi till Domarudden och där finns Domarudden friluftsgård öppettider 10-18
 • I Brottby efter 40 km finns flera affärer och vi passerar även Össeby IP (9-18).
 • Efter ca 62 km finns Karby gård öppet 12-16, sen kommer även Rösjöns camping öppet 12-16. Det kan vara lite ont om tid att hinna hit innan kl 16 men det finns ett Statoil som är öppet till 24 efter järnvägsövergången i Täby Kyrkby.

Anslutningar
Det går att bryta flera ställen längs leden som t.ex. vid Karby Gård där det är gångavstånd till Roslagsbanan. På andra ställen finns bussförbindelser, läs mer i guiden till Roslagsleden.
Några alternativ:

 • Efter 22 km Domarudden:
  SL-station Solskiftesvägen 3 km ifrån Domarudden alternativt Åkersberga station (7 km).
 • Lövhagen efter ca 34 km:
  Buss 665 mot Kårsta
 • Örsta efter ca 50 km:
  Buss 665 mot Kårsta
 • Karby Gård/Täby Kyrkby efter 63 km:
  Flertal bussar och gångavstånd till Roslagsbanan i Täby Kyrkby
 • Sista sträckan ifrån Täby Kyrkby till Danderyd och Mörby centrum passerar vi nära flera busshållplatser.

Hitta på leden
Hela leden är märkt men som vanligt med leder så kan kvalitén variera, speciellt när man börjar bli lite trött… Roslagsleden finns att köpa som karta och det kan vara bra att ha med sig. Jag har karta så om man håller sig till mig så är det inga problem (jag behövde inte använda felspringningsgarantin på Jättelångt).

Tempo
Inget bestämt tempo, det beror på hur många vi blir, det brukar ordna sig med olika grupper med olika fart om vi blir flera.

Övrig utrustning
Pannlampa kan behövas framåt kvällen beroende på hur lång tid det tar men solen går ner runt sex.

Annonser